ANVR Iaşi
  • Noutăţi
  • Despre noi
    • Activitate
    • Galerie
    • Legislaţie
    • Statut
  • Anunţuri
  • Bibliotecă
  • Contact

Aniversarea a 50 de ani de la înfiinţare

June 20, 2016AdministratorAniversareNo comments

Scurt istoric al Filialei Judeţene Iaşi

Pâna la inceputul secolului al 20-lea situaţia nevăzătorilor din ţara noastră nu a format obiectul unor preocupări speciale din partea organelor de stat ,un interes pentru problemele cu care se confruntau nevazatorii manifestand totusi Casa Regale .In această perioadă nevăzătorii erau cuprinşi în rândurile “sărăcimii şi a celor care din pricina beteşugurilor nu puteau să se hrănească prin muncă “ astfel că ajutorarea lor se făcea alături de celelalte categorii de nevoiaşi .

 

Abia după 1900 au fost constituite unele organizaţii filantropice pentru nevăzători care strângeau fonduri prin colecte publice ,pentru a ajuta pe cei lipsiţi de vedere . Din lipsa de fonduri si de susţinători ,societăţile filantropice de ajutorare a nevăzătorilor au avut o activitate redusă ,iar conducerile unora dintre ele au săvârşit si abuzuri in gestionarea fondurilor strânse din obolul public .
Regina Elisabeta ,prin efortul personal si cu numeroase interventii facute la guvernele diferite state printer care si la presedentia SUA ,a incercat rezolvarea unor probleme cu care se confruntau nevazatorii ,printre care realizarea unui adevarat cartier pentru nevazatori in apropierea Bucurestiului .Acest proiect a cazut de la o vreme din diferite motive , dar ideea a ramas si s-au realizat unele locuinte cum ar fi -Azilul pentru nevazatori din Bucuresti in Vatra Luminoasa . Acest ajutor al Casei Regale , pentru nevazatori , a ramas pana in prezent dovada fiind faptul ca, printesa Margareta si printul Radu Duda se implica activ in unele probleme ale ANR .

Pentru rezolvarea aspectelor multiple si variate ale vieţii si muncii nevăzătorilor devenise tot mai necesară reinfiinţarea unei asociaţii a tuturor celor lipsiţi de vedere ,care să coordoneze toate acţiunile legate de ansamblul de probleme ridicate de nevăzători , să le reprezinte interesele in faţa autorităţilor ,să-i antreneze la viaţa politică ,economică si culturală a ţării . Incă din 1946 au fost făcute unele pregătiri pentru infiinţarea Asociaţiei Orbilor ,elaborându-se chiar un statut .
Prin ordinul Ministerului Prevederilor Sociale nr.29 675 din 20 dec 1954 a fost stabilită o Comisie de organizare a Asociaţiei orbilor din RPR alcătuită din urmatorii :Ion Tănasescu , Nicolae Ionescu ( Nevăzători) si Laura Cernea si Viorica Haidu ambele din cadrul MPS . Aceasta comisie a constituit în anul 1955 , 5 filiale ale Asociaţiei : Timişoara ,Arad ,Cluj , Bucureşti si Iaşi la 17 februarie 1955 ( cuprinzand fostele regiuni Iaşi ,Bacău Suceava ,Galati).La prima Conferinţa pe ţara a Asociaţiei orbilor din RPR (3-4 august ) 1956 au luat parte 50 de delegaţi nevăzători aleşi de adunările generale ale filialelor s-a
adoptat actul constitutiv şi statutul asociaţiei ,această conferinţă având caracterul unei adunări de constituire a asociaţiei si implicit a celor 5 filiale .,lucrările desfăşurându-se intr-o atmosferă de puternic entuziasm.

 

Primul Consiliu Central al Asociatiei orbilor din Romania a avut in componenta si 2 nevazatori ieseni : Gheorghe Adomnicai si Ion Corceovei .A urmat o perioada foarte activa pentru filiala noastra ,de organizare ,de creare a unor legaturi cu autoritatile locale si de stat , de incercari de schimbare a legislatiei specifice nevazatorilor in favoarea acestora in scopul imbunatatirii nivelului de trai , a instruirii scolare , a ocupaii locurilor de munca in vederea integrarii sociale culturale a nevazatorilor ,a cresterii gradului de independenta . S-au obtinut rezultate deosebite pe plan social ,cultural si sportiv ,de- a lungul anilor existand numeroase momente de satisfactie ,bucurie si mandrie pentru filiala noastra .

 

De-a lungul acestor 50 de ani s-au perindat la conducerea filialei din Iasi un numar de 14 presedinti un numar mai mare de salariati ,care cu totii au traversat perioade mai bune sau mai vitrege dar cu totii au depus eforturi deosebite pentru bunul mers al asociatiei ,punand de multe ori pe primul plan interesul comunitatii de nevazatori de pe aceste meleaguri .

Amintim numele presedintilor si a unora dintre salariati care au activat la filiala noastra :
MURGULET GHEORGHE , DUMITRASCU GHEORGHE ,TITU PETRU , GHEORGHE ADOMNICAI , DIDILESCU VALERIU , GHEORGHE CHITESCU, ION STROILA, NICOLAE
PASCAL, ROMEO MORARU ,VIRGIL IORDACHE , ALEXANDRU LUPU , DORINEL CHIPER ,VASILE GARVANEANU ,COSTEL SOLDAN –PRESEDINTI , VASILIU CLAUDIA , EUFROSINA GHEORGHIU , EUGENIA RAILEANU , ADELA BARCA , SANDA LAZA , ION MARICA , MARCELA SUCEVEANU,MIRCEA ISTRATE ,IOAN OLARU , MARIETA COMAN, VERONICA BODEA , CORNELIA GHEORGHITA ELENA MACOVEI, GEORGETA SI MIHAI HOROBET, FLORIN DRUIA , MARIA STEFURAC, CAMELIA BACIU , LOLA COSTACHESCU ,VIRGINIA SARBU,SA.

Tags: 50 ani, filiala iaşi

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • ANVR
  • DAS Iaşi
  • Biblioteca Judeţeană Iaşi
  • Instituţia Prefectului Iaşi
  • Ministerul Muncii
  • Primăria Iaşi
  • DAC Iaşi